Guide til rejseforsikringer ved løb i udlandet
Hvordan er du dækket af det blå EU-sygesikringskort? Og hvornår har du bruge for en rejseforsikring? Find svarene her.
Løb er en af de mest populære idrætsudfoldelser i Danmark. Uanset om det er sammen i en løbeklub, eller alene i skoven, parken eller på vejen, så elsker vi danskere at løbe.
Rigtig mange kombinerer også deres rejser med motions- eller konkurrenceløb, som eksempelvis maraton, halvmaraton eller længere ekstremløb. Fælles for alle disse løb er, at man øger risikoen for at komme til skade på sin ferie, hvorfor det er en ekstra god idé at have rejseforsikringen i orden. I denne guide kan du derfor læse om alt hvad der er værd at vide, når du skal løbe på din rejse i udlandet.
Genveje
- Sådan dækker det blå EU-sygesikringskort i Europa
- Hvilken type rejseforsikring skal du vælge?
- Hvordan dækker rejseforsikringen når du løber i udlandet?
- Verden eller Europa? De vigtige geografiske dækningsområder
- De mest populære maratonløb
- Særlig dækning ved ultra- og ekstremløb
1. Sådan dækker det blå EU-sygesikringskort i Europa
Hvis du tager på løberejse i Europa, så er du dækket af det blå sygesikringskort. Det giver dig ret til behandling på lige vilkår med borgerne i det land du besøger. Du har ret til at modtage behandling fra læger og speciallæger, samt hospitaler, som er tilknyttet den offentlige sygesikring. Der er ingen dækning for behandling som bliver udført af private læger eller på privathospitaler.
Udover det, så risikerer du at skulle betale for en del af behandlingen selv, både hos lægen og på hospitalet. Der er nemlig forskellige takster for egenbetaling i de respektive lande i EU. I Danmark er det gratis at gå til lægen, men sådan er det ikke alle steder i Europa. Du kan læse mere de enkelte landes vilkår for det blå EU-sygesikringskort, på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside.
Bemærk at det blå sygesikringskort kun dækker sygdom og tilskadekomst. Hjemtransport er eksempelvis ikke inkluderet. Din personlige ejendele, privatansvar og meget mere er heller ikke dækket. For at være fuldt dækket, skal du købe din egen rejseforsikring.
2. Hvilken type rejseforsikring skal du vælge?
De to mest almindelige typer rejseforsikring på det danske marked er årsrejseforsikringer og enkeltrejseforsikringer. De passer begge til folk der skal løbe på deres ferie, så valget afhænger af hvor meget du skal rejse det næste års tid.
Årsrejseforsikringen er til dig som rejser ofte. Det kan allerede svare sig at købe en årsrejseforsikring, hvis du har planer om at rejse to eller flere gange i år. Årsrejseforsikringen dækker et ubegrænset antal rejser indenfor en 12 måneder periode, men hver enkelt rejse må kun vare 30 dage (kan variere fra selskab til selskab).
Enkeltrejseforsikringen er til dig som kun har planer om at rejse en enkelt gang i år. Det kan som regel ikke svare sig at købe en årsrejseforsikring, hvis du kun skal rejse den ene gang. Du kan vælge enkeltrejseforsikringen fra en dags varighed og helt op til 24 måneders varighed hos nogle rejseforsikringsselskaber.
Du bør derfor gøre op med dig selv hvor meget du regner med at rejse det næste års tid, og vælge en rejseforsikringstype der passer til de rejsevaner. Senere i denne guide gennemgår vi hvordan de to typer rejseforsikring dækker dig på din rejse.
3. Hvordan dækker rejseforsikringen når du løber i udlandet?
Først og fremmest, så dækker en rejseforsikring hvis du bliver syg eller kommer til skade på din rejse. Det kan for eksempel være at du træder forkert mens du løber, så din fod sidder fast uden du opdager det, hvilket medfører din akillessene springer. Her dækker rejseforsikringen både for ambulancetransport, hospitalsindlæggelse, behandling, medicinering og hvis det vurderes at du skal transporteres hjem til Danmark, så dækker rejseforsikringen også denne udgift.
Udover det, så inkluderer alle danske rejseforsikringer en 24 timer dansk alarmcentral man kan ringe til. Her sidder der dansktalende personale klar til at assistere dig med enhver tænkelig krisesituation. De kan hjælpe med at finde nærmeste sted for behandling, stå for kontakten til det lokale lægepersonale, og ofte kan de sågar sende en læge ud til dig på stedet.
Denne service kan være særlig god, hvis man står i et land hvor man ikke snakker det lokale sprog, eksempelvis hvis man er rejst til Japan for at deltage i Tokyo Marathon. Her kan sprogbarrieren være særlig stor, specielt når man står i en krisesituation, og en rejseforsikring er derfor uundværlig.
Dækning ved terror og evakuering
Boston Marathon i 2013 var en ubehagelig påmindelse om, at vi lever i et samfund hvor vores personlige sikkerhed i stigende grad trues. Når man deltager i store events hvor der samles mange mennesker, så vil man uundgåeligt være i en højere risikozone.
Du kan derfor med fordel overveje at vælge en rejseforsikring, som dækker hvis du skulle blive involveret eller være vidne til en terrorhandling. Her vil du blandt andet blive tilbudt krisehjælp på stedet og psykologhjælp når du kommer hjem igen.
Andre vigtige dækninger til løberejsen
Der er stor forskel på hvilke dækninger de forskellige rejseforsikringer indeholder. Nogle rejseforsikringsselskaber tilbyder bred dækning som standard, hvor andre tilbyder flere dækninger som tillæg. Nogle af de vigtigste dækninger til løberejsen er blandt andet:
- Tyveri og røveri af ejendele
- Bagageforsinkelse
- Kiropraktor og fysioterapi
- Forsinket fremmøde
- Ulykkesforsikring
4. Verden eller Europa? De vigtige geografiske dækningsområder
Når du køber en rejseforsikring, uanset om det er en årsrejseforsikring eller enkeltrejseforsikring, skal du altid vælge hvilket område den skal dække. I rejseforsikringsbranchen opererer man med fire forskellige geografiske dækningsområder. Det er dækning i Europa, udvidet Europa, hele verden eksklusiv USA, og hele verden inklusiv USA. Nogle rejseforsikringsselskaber nævnet både USA og Canada i de to sidste dækninger.
Den dyreste rejseforsikring er med dækning i hele verden inklusiv USA. Årsagen til at rejseforsikringen er dyrest, er fordi USA har de højeste takster for sundhedsydelser i hele verden. Det er vigtigt at huske på hvis man eksempelvis har planer om at løbe New York- eller Boston Marathon. Kommer du galt afsted i USA uden en forsikring, så kan det hurtigt ende med at ruinere dig. Selv en simpel undersøgelse og behandling på skadestuen kan koste dig over 100.000 kroner.
5. De mest populære maratonløb
Maratonløbet er kongedisciplinen blandt motionsløbere. Det et en helt særlig distance der står som nummer et på manges bucket-list, og ofte er oplevelsen et minde for livet. Særligt hvis man har deltaget i et stort maratonløb i udlandet er begivenheden ekstra indprentet i hukommelsen.
Det kan derfor være svært at vælge de mest populære eller bedste maratonløb i udlandet, da mange har deres helt egen favorit. Seks maratonløb udgør dog sin helt egen klasse. Det er de seks maratonløb som udgør World Marathon Major. Vi har samlet dem her for at give inspiration til dit næste, eller måske første, maratonløb i udlandet.
1. Tokyo Marathon, Japan
Løbes hvert år i slutningen af februar. Cirka 36.000 løbere deltager hvert år i Tokyo Marathon og omkring 1.700.000 mennesker ser på langs ruten. Det blev løbet første gang i 2007, og er dermed det yngste maratonløb blandt de seks World Marathon Majors.
Du er ikke dækket af det blå sygesikringskort i Japan. Det er derfor meget vigtigt at du køber en privat rejseforsikring. Til Japan skal du enten bruge en årsrejseforsikring eller enkeltrejseforsikring med dækning i hele verden eksklusiv USA.
2. Boston Marathon, USA
Det ældste årlige maratonløb i verden. Løbet første gang i 1897, som en direkte inspiration af maratonløbet i Athen fra de Olympiske Lege i 1896. Løbes på Patriot’s Day, den tredje mandag i april. Hvert år deltager 30.000 løbere og mere end en halv million tilskuere ser på.
Det blå sygesikringskort dækker dig ikke i USA. Det er derfor udelukkende dit eget ansvar at sørge for, at du er ordentligt forsikret når du rejser til Boston. Vælg en enkeltrejseforsikring eller årsrejseforsikring der dækker hele verden inklusiv USA.
3. London Marathon, England
Løbes hvert år sent i april. Cirka 37.000 løbere deltager og det vurderes at løbet har 750.000 tilskuere.
Indtil videre er du dækket af det blå sygesikringskort når du rejser til London. På nuværende tidspunkt er der dog ingen afklaring på, hvordan situationen kommer til at se ud når Storbritannien forlader EU. Husk på at du kun er forsikret for sygdom og tilskadekomst med det blå sygesikringskort. Hvis du ønsker at være fuldt dækket skal du købe en privat rejseforsikring med dækning i Europa. Så er du dækket for hjemtransport, terror, evakuering, krisehjælp, tyveri med mere.
4. Berlin Marathon, Tyskland
Løbes den sidste weekend i september. 40.000 løbere deltager hvert år og over en million mennesker klapper løberne gennem ruten. Den nuværende verdensrekord i maraton blev sat af Dennis Kipruto Kimetto ved Berlin Marathon i 2014.
I Berlin er du dækket at det blå sygesikringskort hvis du kommer til skade eller bliver syg. Du er dækket på lige vilkår med de tyske borgere. I Tyskland er nødvendig behandling gratis hos lægen, men der er delvis egenbetaling for indlæggelse på hospitalet, og ambulancetransport der ikke er et nødstilfælde. Hvis du vil slippe for egenbetaling og være fuldt dækket, så køb en privat rejseforsikring med dækning i Europa. Så er du blandt andet dækket for hjemtransport, og du har en 24 timers dansk alarmcentral du kan ringe til i nødstilgælde. Begge noget som det blå sygesikringskort ikke inkluderer.
5. Chicago Marathon, USA
Løbes tidligt i oktober. Hvert år deltager 45.000 løbere og løbet tiltrækker op imod 1.700.000 tilskuere.
Der er ingen dækning gennem det blå sygesikringskort. Du skal købe en privat rejseforsikring som dækker hele verden inklusiv. Vælg en enkeltrejseforsikring eller årsrejseforsikring ud fra dine kommende rejsevaner det næste år.
6. New York Marathon, USA
På alle måder det største maratonløb i verden. Over 50.000 løbere deltager og mere end 2 millioner mennesker menes at overvære løbet gennem New Yorks gader hvert år. Løbes første søndag i november.
Ligesom med de andre løb i USA er du heller ikke dækket af det blå sygesikringskort i New York. Det dækker nemlig kun når du rejser inden for Europa. Du skal derfor købe en privat rejseforsikring når du rejser til New York, og den skal dække hele verden inklusiv USA.
6. Særlig dækning ved ultra- og ekstremløb
Grænserne for hvad den almene motionist prøver kræfter med udvikler sig hele tiden. Det indebærer at maratonløb ikke længere er nok. Der skal mere ekstreme løb til for at tilfredsstille hardcore løberen.
Det siger sig selv at jo mere ekstreme aktiviteter man udsætter sin krop for, jo større er chancerne for at man kommer til skade eller kommer galt afsted. Du bør derfor vælge et dækningsniveau der passer til dine aktiviteter.
Vælg et dækningsniveau der passer til løberejsen
Når du køber en rejseforsikring kan du som regel vælge forskellige niveauer af dækning. Hvert rejseforsikringsselskab har sine egne betegnelser for de forskellige kategorier. De kalder dem alt fra guld, sølv, bronze, super, premium og så videre. Fælles for alle de mange betegnelser er, at forsikringssummerne stiger i takt med at man vælger bedre dækning.
Forsikringssumen er det beløb som rejseforsikringsselskabet har krav på at erstatte hvis du kommer til skade på din rejse. Hvis omkostningerne i forbindelse med skaden overstiger forsikringssummen, så skal du selv betale for resten af regningen. Du kan undgå at ende med en del af regningen selv, ved at vælge den bedst mulige dækning. Når du vælger den bedste dækning, så er der nemlig ubegrænsede forsikringssummer på de vigtigste forsikringskategorier som eksempelvis sygdom og tilskadekomst, krisehjælp, hjemtransport og så videre. Bemærk dog at betingelserne varierer fra selskab til selskab, og du bør derfor altid nærlæse din forsikringspolice, for at være sikker på præcis hvordan du er dækket.
Når du skal være meget aktiv på din rejse, og særligt når du skal dyrke ekstremsport, så anbefales det altid at du vælger det højeste dækningsniveau.
Trailløb og andre særegne løberejser
Løberejser omfatter ikke kun arrangerede maraton- og ekstremløb. Et stigende antal danskere søger større naturoplevelser i forbindelse med deres løberejser, hvilke kan være i form af trailruns eller bjergløb. Disse løb kan ofte være mere afsides end normale løb, og hvis man arrangerer hele rejsen selv, skal man være ekstra opmærksom på ens sikkerhed.
Her kan det eksempelvis være en god idé at sikre sig, at ens rejseforsikring dækker eftersøgning og redning. Det er ikke alle rejseforsikringer der inkluderer denne dækning som standard, så måske er det noget du skal vælge som tillæg.
Husk: Du er aldrig dækket hvis du løber professionelt
Uanset hvilken form for løb du dyrker, så er du aldrig dækket med en privat rejseforsikring, hvis du løber professionelt. Definitionen af hvornår man er professionel sportsudøver varierer ligeledes mellem de forskellige rejseforsikringsselskaber. Du kan læse mere om rejseforsikringsselskabernes specifikke definitioner i guiden til farlig sport og ekstremsport.
Sammenlign 2024-priser på rejseforsikringer
Sygdom
Tilskadekomst
Hjemtransport
Se alle dækninger
Standarddækninger: Sygdom og tilskadekomst, hjemtransport, sygeledsagelse, tilkaldelse, tandlægebehandling, fysioterapi, kiropraktor, lægelig fejlbehandling, privatansvar, retshjælp, overfald (erstatning), eftersøgning og redning, evakuering, krisehjælp, bagageforsinkelse, selvrisiko ved leje af motorkøretøj, erstatningsbil inden afrejse, forsinket fremmøde, forsinket ankomst og selvrisiko på indbo og kasko.
Plusdækninger: Hjemkald, ødelagt ferie og ferieboligsikring.
Tilvalgsdækninger: Vintersport, bagage, sportsudstyr, rejseulykke og afbestillingsforsikring.
Ulykke
Hjemtransport
Sygeledsagelse
Se alle dækninger
Standarddækninger: Sygdom og tilskadekomst, hjemtransport, tilkaldelse og sygeledsagelse, hjemkaldelse, lægevagt, tandlæge, fysioterapi, krisehjælp, evakuering, lægelig fejlbehandling, ulykkesdækning, privatansvar, retshjælp, forsinket fremmøde, ferieboligsikring, selvrisiko ved leje af motorkøretøj, rejsedokumenter, erstatningsbil inden afrejse, hjemtransport af egen bil, bagageforsinkelse (tilvalg ved skirejseforsikring) og forsinket hjemrejse.
Tilvalgsdækninger: Bagage og personlige ejendele, feriekompensation, udvidet ulykkesdækning, skitillæg og forsinket ankomst (ved skirejseforsikring).
Corona
Sygdom/tilskadekomst
Hjemtransport
Se alle dækninger
Standarddækninger: Sygdom og tilskadekomst, hjemtransport, hjemkaldelse, tilkaldelse og sygeledsagelse, bagage, bagageforsinkelse, tandlæge, fysioterapi, kiropraktor, ulykkesdækning, privatansvar, feriekompensation, overfald (erstatning), retshjælp, forsinket fremmøde, krisehjælp, evakuering og skisport.
Årets
Rejseforsikring 2022
Standarddækninger
Sygdom
Tilskadekomst
Hjemtransport
Trustpilot-rating
Se alle dækninger
Standarddækninger: Sygdom, hjemtransport, sygeledsagelse, tilkaldelse, tandlægebehandling, fysioterapi, kiropraktor, lægelig fejlbehandling, privatansvar, retshjælp, overfald (erstatning), eftersøgning og redning, evakuering, krisehjælp, bagageforsinkelse, selvrisiko ved leje af motorkøretøj, erstatningsbil inden afrejse, forsinket fremmøde, forsinket ankomst og selvrisiko på indbo og kasko.
Plusdækninger: Hjemkald, ødelagt ferie og ferieboligsikring.
Tilvalgsdækninger: Vintersport, bagage, sportsudstyr, rejseulykke og afbestillingsforsikring.
Standarddækninger
Ulykke
Hjemtransport
Sygeledsagelse
Trustpilot-rating
Se alle dækninger
Standarddækninger: Sygdom og tilskadekomst, hjemtransport, tilkaldelse og sygeledsagelse, hjemkaldelse, lægevagt, tandlæge, fysioterapi, krisehjælp, evakuering, lægelig fejlbehandling, ulykkesdækning, privatansvar, retshjælp, forsinket fremmøde, ferieboligsikring, selvrisiko ved leje af motorkøretøj, rejsedokumenter, erstatningsbil inden afrejse, hjemtransport af egen bil, bagageforsinkelse (tilvalg ved skirejseforsikring) og forsinket hjemrejse.
Tilvalgsdækninger: Bagage og personlige ejendele, feriekompensation, udvidet ulykkesdækning, skitillæg og forsinket ankomst (ved skirejseforsikring).
Standarddækninger
Corona
Sygdom
Hjemtransport
Trustpilot-rating
Se alle dækninger
Standarddækninger: Sygdom og tilskadekomst, hjemtransport, hjemkaldelse, tilkaldelse og sygeledsagelse, bagage, bagageforsinkelse, tandlæge, fysioterapi, kiropraktor, ulykkesdækning, privatansvar, feriekompensation, overfald (erstatning), retshjælp, forsinket fremmøde, krisehjælp, evakuering og skisport.