Rejsevejledning Frankrig

Rejsevejledning Frankrig

Guide: Sådan rejser du sikkert rundt i Frankrig. Alt hvad du skal vide, før du rejser til Frankrig i 2024.

Guide: Sådan rejser du sikkert rundt i Frankrig. Alt hvad du skal vide, før du rejser til Frankrig i 2024.

Kan danske turister rejse ind i Frankrig?

Ja, alle coronarestriktioner er ophævet.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

Rejsevejledningen til Frankrig er grøn. Det betyder at Udenrigsministeriet anbefaler dig at være opmærksom og bruge din sunde fornuft, som du ville gøre i Danmark.

Opdateret: den 11. september 2023. Kilde: Danmarks Ambassade i Frankrig.

Guide til indrejse i Frankrig

Kriminalitet og sikkerhed

Specielt i storbyerne i Frankrig er der risiko for at blive udsat for taske- eller tricktyveri. Vær særligt opmærksom på befærdede steder som gågader og offentlig transport. Begræns mængden af kontanter og undgå i videst muligt omfang at have værdifulde ejendele med dig.

Ligesom tyveri ofte er rettet mod turister, er indbrud i biler også ofte rettet mod biler med udenlandske nummerplader samt lejebiler. Når du kører i bil i Frankrig som turist anbefales det, hvis muligt, at opbevare bagagen, så den ikke kan ses udefra, og i det hele taget at pakke bilen, så den ikke ser for ”turistet” ud. Opbevar aldrig vigtige dokumenter som for eksempel pas og flybilletter i bilen, og undgå også helst at opbevare kontanter og værdifulde ejendele i bilen, når du forlader den. Benyt eventuelt en safety box.

Undgå demonstrationer og politiske opløb. Særligt de ugentlige demonstrationer, der typisk finder sted om lørdagen, arrangeret af ”Gule Veste”, har ofte haft et voldeligt udfald.

Derudover gælder mere generelle anbefalinger også; som at være opmærksom, når du skal hæve penge i en hæveautomat for at mindske risikoen for kreditkortsvindel og tyveri, at undgå at benytte offentlige netværk for at mindske risikoen for hacking og at købe dine egne mad- og drikkevarer for efterfølgende at holde konstant opsyn med dem (især i bylivet) for at undgå bedøvende midler.

Terrorrisiko

Risikoen for terrorangreb i Frankrig er at det danske Udenrigsministerium vurderet som værende ”middel”.

Vurderingen skyldes blandt andet, at der over de seneste år har været en række terrorangreb mod henholdsvis civile og myndigheder, og at der en årrække tilbage har været 3 større terrorangreb:

  • 2015: Avisen Charlie Hebdo blev angrebet med 12 døde til følge.
  • 2015: Angreb på blandt andet Stade de France og Bataclan i Paris med 130 døde til følge.
  • 2016: Angreb på Promenade de Anglais i Nice med 85 døde til følge.

Som følge af ovenstående har Frankrig et velorganiseret terrorberedskab og har, ifølge myndighederne selv, efterfølgende afværget adskillige terrorangreb.

Risikoen for terror er mange steder i Europa vurderet på samme niveau som i Frankrig; endda selvom der ikke har været terrorangreb i landet. Det skyldes, at terrorister potentielt kan vælge et hvilket som helst område og ofte udser sig områder med mange mennesker samlet, herunder også turister.

Naturkatastrofer

Risikoen for naturkatastrofer i Frankrig afhænger af årstid og område:

  • Nær Middelhavet og nær større floder er der i perioden september-december risiko for oversvømmelser. Typisk som følge af perioder med kraftig regn.
  • I Sydfrankrig og på Korsika er der i sommermånederne risiko for skovbrande.

Hold dig opdateret omkring situationen, hvis du skal bo i et risikoområde. Du kan holde dig opdateret via lokale myndigheder og medier, eller du kan forhøre dig hos dit rejseselskab.

Sundhed

Overordnet set er sundhedssystemet i Frankrig af høj standard. Vær opmærksom på, at der er egenbetaling på lægebehandling. Se mere om dette længere nede ad siden.

Lokal opførsel og skikke

I Frankrig tales der fransk, og det er ikke usædvanligt, at der ikke kan kommunikeres på andre sprog; ej heller engelsk.

Frankrig er et multikulturelt samfund, der består af mange forskellige nationaliteter og kulturer. Derudover er landet kendt for dets gode vine og exceptionelle madkunst.

Retssystemet

Al besiddelse af narkotika er strengt forbudt og straffes hårdt; i værste tilfælde med lange fængselsstraffe.

Er du anklaget i en sag, skal du blive i landet, indtil der er afsagt dom. Sagsbehandlingen kan være bureaukratisk og trække ud. Typisk er forholdene i franske fængsler ringere end i de danske.

Sådan dækker det blå EU-sygesikringskort

Frankrig har umiddelbart et godt sundhedssystem, men det er finansieret anderledes, end du kender det fra Danmark. I Frankrig forekommer der nemlig en del egenbetaling i forbindelse med lægebehandling, medicin og hospitalsindlæggelse.

Som EU-borger er du med det blå sygesikringskort dækket af den offentlige sygesikring i det EU-land, du rejser til. Det betyder ikke, at du er dækket på samme vilkår som i Danmark, men at du er dækket på samme vilkår som borgerne i det land, du befinder dig i.

I Frankrig betales der for lægekonsultationer. Prisen varierer. Ved medicin og hospitalsindlæggelse tilbagebetales en del af prisen af den offentlige sygesikring. Tilbagebetalingen på medicin varierer fra 15-100% afhængigt af medicinens virkning. Hospitalsindlæggelse refunderes typisk med 80%.

Rejseforsikring til Frankrig

I Danmark er du vant til, at både lægebesøg og indlæggelse på hospital er gratis. Det er en del af vores velfærdssystem. Sådan er det ikke i Frankrig, hvor du betaler for både lægekonsultationer og indlæggelse på hospital, samt den medicin du behandles med.

Vil du gerne slippe for bekymringen omkring disse eventuelle ekstraudgifter på din rejse, hvis du skulle være så uheldig at blive syg eller komme til skade, kan du tegne en privat rejseforsikring til Frankrig.

Rejseforsikringen dækker blandt andet dine uforudsete udgifter, hvis du bliver syg eller kommer til skade, og du kan også vælge at få dækket udgifter i forbindelse med ændring af ophold grundet sygdommen.

Udover udgifter, der er direkte relateret til din sygdom eller tilskadekomst, kan du med en rejseforsikring også blive dækket økonomisk inden for en lang række øvrige områder.

Du kan for eksempel vælge dækningen ”hjemkaldelse”, hvor du kan få erstattet hjemrejse (og eventuelt også returrejse til din ferie), hvis et nærtstående familiemedlem er døende eller er afgået ved døden.

Du kan også vælge at få dækket din bagage og dine personlige ejendele, selvrisikoen på lejet bil, retshjælp, afbestillingsforsikring, med mere.

Nødvendige vacciner

Ved alle rejser til Frankrig, uanset opholdets varighed, anbefaler Statens Serum Institut følgende vacciner:

  • Stivkrampe
  • Difteri

Ovenstående vacciner anbefales som minimum ved alle rejser i og udenfor Europa, herunder Frankrig. Både Stivkrampe og Difteri er en del af det danske børnevaccinationsprogram, og Stivkrampe gives desuden i en lang række øvrige sammenhænge. Hvis du er i tvivl, om du stadig er dækket af vaccinerne, kan du forhøre dig hos din læge.

Læs mere om rejsevaccinationer til Frankrig her:
rejse.ssi.dk/rejsevaccinationslande/frankrig